you are always on my mind

...Banjaluko... volim te u sebi, a ne sebe u tebi...

18.05.2005.

Ljudski trag II - Milorad ŽivanovićŽivanovićevu ljudsku normalnost uvijek doživljavam kao svjetiljku što obasjava, s velikom oštrinom, srpsko ludilo koje traje već puno desetljeće. Njegove riječi u svijest mi prizivaju silesiju stvari koje svjedoče koliko su Karadžić i njegovi kardaši prekardašili u okretanju svijeta naglavce. Povremeno iskrsavanje profesora Živanovića u mom životu doživljavam kao opomenu da ne zaboravim kakvi su Srbi bili prije nego što im je Karadžić naredio da žive u skladu sa onim što je najgore u njima. U njima uzetim napose i u njima kao narodu. Kad slušam profesora Živanovića, prene se u meni vjera da bi se Srbi mogli nekako snaći bez kame, brade i kokarde, mada svi realni pokazatelji govore suprotno.
Marko Vešović

Samospoznaja
Dakle, želim reći sasvim precizno - srpski narod će ovdje nositi teško breme sopstvene krivice, bez obzira na to da li će sutra u tom istom Hagu biti i Karadžić i Mladić ili još neko od arhitekata i izvršilaca projekta Velike Srbije. Tu kolektivnu odgovornost nosiće, naravno, i hrvatski i bošnjacki narod u BiH.

The psychiatrist's departure
My Serb people! Do you have the courage to look up and ahead, and to start along a path that is worthy of humans?

Interview
If you had an opportunity to talk to one of your exiled and displaced friends, what would you say to them?

That my life has been amputated with their departure. That I will greet them as friends and that I beg them for one more sacrifice: to return to the city which in the foreseeable future cannot provide living worthy of a human being.

Banja Luka u Feral Tribune
"Vidite ovu rijeku", dodao je prof. Živanović, "kako je lijepa i zelena. E, pa, za vrijeme rata zaključili su u Srpskoj demokratskoj stranci, ja još uvijek imam dokument o tome, da ne može Vrbas da bude tako muslimanski zelen, nego onako srpski plav, i da ima da se ofarba. Neki su poslije sipali plavu boju, ali nije išlo..."

Interview
Each nationalism is against its own nationality

Krieg ist eben Krieg
Das größte Kriegsverbrechen", sagt er heute, "war die Belagerung Sarajevos."

Ponovo probuđeno zlo
"Mlađe generacije, studenti imaju, i mi smo istraživali to, u svojoj svijesti, u svojim emocijama, dosta izraženu nacionalnu ili nacionalističku notu."

Novi Prelom