you are always on my mind

...Banjaluko... volim te u sebi, a ne sebe u tebi...

09.01.2006.

Sjećanja na oteti gradSeima Višić-Kurjak - rođena 31.10.1940. u najstarijem dijelu Banja Luke, Gornjem Šeheru, gdje je provela sretno djetinjstvo i mladost u krugu predivnih roditelja, sestre i tri brata. Susreti i prijateljstvo sa divnim djevojčicama, mirnim i tolerantnim komšijama, rascvjetanim baštama i neizbježno druženje na obalama Vrbasa, ostaviće dubok trag na duši da bi se poslije nekoliko decenija mnoga sjećanja prenijela u njene knjige koje su nastale u tuđini, a u periodu izbjeglištva.

Prva knjiga "Sjećanja na oteti grad" objavljenja je krajem 1999., a nastajala je od onog trenutka kada je počela agresija na njenu Bosnu i rodni grad. To je dnevnik ispisivan tri godine koji će tek u tuđini po nagovoru prijatelja postati potresno svjedočanstvo. Knjiga je prevedena na njemački jezik.

Druga knjiga izdana 2002. je ustvari slijed prve. Nakon objavljivanja "Sjećanja", primivši na stotine pisama čitalaca, odlučila se da i to pretoči u knjigu pod nazivom "Pisma prijatelja". Knjiga sadrži preko stotinu pisama poznatih i nepoznatih čitalaca, stihove, sjecanja na drage likove, a sve je to ilustrovano vrijednim slikama Mersada Berbera.

Sada priprema treću knjigu, knjigu pripovijedaka iz života njenih prijatelja i sugrađana u tuđini. Kada će se knjiga pojaviti, zavisi od toga hoće li se javiti neki sponzor?

Osim pisanja literarnih sastava i poezije za svoju dušu, ranije se nije bavila književnim radom. Sada je dopisnik nekoliko bosanskohercegovačkih listova.

Trenutno živi sa svojim suprugom Mustafom u malom gradiću Klotenu, nadomak Züricha u Švicarskoj.