Rhinoceros

Banjaluka je ovih dana okićena crvenim plakatima. “Hvala Srpska” piše zlatnim slovima, a potpis se diči imenom Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Što je tu nezavisno, a što socijaldemokratsko?

Šetajući gradom ugledah obavjest za tek pristigli beogradski film s poznatim banjalučkim licem. Vrijeme se čini kao da je stalo, jer prije godinu dana kupih knjigu Zlatana Bašića Uz bluz“, punu utisaka o dotičnom licu, prepunog rakije i heroina.

Jel to uistinu bijaše panegirik?

Gradski park novo izgrađen – za novo izgrađeno gradsku raju.

Što bi s Ferhadijom?

i da…

Ne vidjeh nikog poznatog, vidjeh samo nosoroge.

10 thoughts on “Rhinoceros

 1. Nosorog ti je tata(babo) sto te napravio razumijes.A sto se banjaluckog glumca tice on snima filmove za razliku od debila ljubomornih poput tebe.Haj navedi jos kojeg naseg sugradjanina da je snimio toliko filmova i imao glavne uloge?Adem Cejvan je rahmetli znas li jos kojeg?Eto toliko i jos nesto onako usput nabijem te na kurac sve zajedno sa staaaarom gradskom rajom onom sto je znala samo da sjedi po kafanama i traca i cije je jedino zanimanje bilo biti pasivni banjalucanin i gledati sta gdje ima da se popljuje.Haj navedi mi jednu grupu banjalucku ikad koja se probila bilo gdje?U sportu su isto tako banjaluku proslavili ljudi koji nisu odavde poput Marjana Benesa naprimjer.I eto toliko nemogu vise gadis mi se,smrdi ti post na trulez i pokvarenost gore od ovih sto su dosli s planina okolnih.

 2. Stvarno mi je ponekad neshvatljivo, ali itekako zanimljivo, saznavati kako i što sve čitatelji mog bloga isčitavaju iz mojih (igri) riječi.

  Spomenimo dotičnog glumca – u pasusu gdje njega spomenuh, nije bitan on, niti njegova (općepoznata) ovisnost (s kojom se i on sam diči), koliko osoba koja u svojoj knjizi s puno (samodeklarirane) ljubavi i poštovanja piše njemu hvalospjeve ispunjavajući ih anegdotama iz obližnje beogradske krčme. Pa se s pravom zapitah: jel to bijaše uistinu panegirik dotičnome ?!

  Ma, nema dvojbe, tko je pročitao knjigu, znat će o čemu pišem. Bilo “Uz bluz” od Bašića, bilo “Nosoroge” od Ionesca. I da više ne dužim s objašnjenjima; sapienti sat. 😉

 3. Ej izvini mozda se nije shvatilo sta si htjela reci.Citah zatvorenih ociju kao sto ti kazes.Na brzinu tih pregledah blog,u biti fino pises,a ja brzam sa zakljuccima pa nekad prasnem,i uradim nesto impulsivno,i neinteresuje me taj glumac u sustini ciao.

 4. Potpredsjednik grada je dr Jasmin Komić ,profesor koji je cijeli rat bio na Ekonomskom fakultetu , B ošnjak , Anton Kasipović ,novinar ,ministar za kulturu i brazovanje u RS ,Hrvat ,cijeli rat proveo u Banjaluci , Nada Tešanovič,podpredsjednica Dodikova , Hrvatica i još neki , da ih ne nabrajam , i ne smeta im da nema ulice fra Grge Martića, Benešove ,Braće Pavlić , naselja Gornji Šeher ,Mejdan ,Budžak , Šehitluka itd,itd. Da li se oni stide svoga položaja ? Mogu li pogledati u oči svojih sunarodnjaka ?

 5. Za neobnavljanje Ferhadije ne krivi gratsku ni vladu RS. Naime, još 2001. uz jako policijsko obezbeđenje (nažalost, bilo je potrebno) iz drugog pokušaja, položen je kamen temeljac i počelo je obnavljanje. Radovi teku sporo zbog sporih konzervativnih radova čija je svrha da se ferhadija podigne na starim temeljima i da se sačuva njena autentičnost i povrati njen bivši izgled. Ako i jeste neopravdano sporo, obrati se islamskoj zajednici jer oni rukovode svim radovima.

  Za Dodika možeš reći da je korumpiran, populista, nekulturan…, ali teško možeš reći da je nacionalista. Za razliku od drugih naroda u Bosni, mi smo bar svoje ratne huškače otjerali sa vlasti.

 6. Nemanja, dok god Mladić i Karadžić slobodno hodaju Balkanom, ništa nije urađeno. Nema razloga ponositi se.

  Ne velim da je Dodik nacionalista, al da sve više igra na tu kartu, jer je oportunista i karijerista – to smatram. I to mi se gadi, njega kao nekog lafo socijaldemokrata.

 7. Da, u pravu si za ovu dvojicu ubica. I nadam se da neće slobodno hodati još dugo. Na poslednjim parlamentarnim izborima sam glasao za Dodika i izmedju ostalog zato što je u predizbornoj kampanji rekao da će hapsiti ratne zločince, a to je i dalje u njegovom političkom programu. S obzirom da su ova dvojica još uvijek na slobodi, a i meni se ne svidja njegova nova nacionalistička retorika, vjerovatno više neću glasati za njega.

  Činjenica je da i u BiH i u Srbiji već godinama vladaju političke partije koje se zvanično zalažu za hapšenje ratnih zločinaca. Činjenica je da je i mnogo zločinaca uhapšeno – u slučaju Srbije su se mnogi njihovi generali predali, ili su neki na sumnjive načine uhapšeni (npr. Djordjević, Tolimir).

  A što ne hapse ovu dvojicu, ne znam. Ja vjerujem da neke figure koje ih štite imaju velikog uticaja na vlast. Ali ne može se isključiti mogućnost ni da su stvarno nedostupni, tj. da se vraški dobro kriju, ili su odputovali negdje. Na kraju krajeva, do pre 3-4 godine je EUFOR(SFOR, IFOR) bio daleko najveća oružana sila u BiH, pa ih ni oni nisu uhapsili.

  I naravno da se ne ponosim, ali se bar ne sramim trenutnih srpskih političara. Ako sad u Srbiji dodju na vlast Radikali koji se zalažu za prestanak saradnje sa Haškim tribunalom i koji balkanske koljače zovu ratnim herojima, onda ću se totalno sramiti (studiram u BG, i dobio sam dvojno državljanstvo i pravo glasa)…

 8. Srećom – na vlast nisu došli radikali – i kao što sam i pretpostavio ako ne dodju radikali – vlast će sarađivati sa Hagom. Eto – jedan od dvojice velikih koljača je uhapšen. Ipak – možete govoriti šta oćete – ali srbiji treba odati priznanje za poteze učinjene poslije 2000. Od 3 najveća zločinca (Sloba, Karadzić i Mladić) dvojicu je uhapsila i isporučila hagu. Kad se to uporedi sa hrvatskom, koja ni gotovinu, koji je bio daleko nižeg ranga nego bilo koji od ove trojice – nije smjela isporučiti, već je igrala predstavu sa španskim hapšenjem…

Komentariši